Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Graham_Wardle Marnes_la_Coquette Manuel_Beiras Mary_Ann_Evans Provincia_de_cremona Lolita_(1962) Maices_bolivianos Ranspach_le-Haut Microevolución Lunes_de_Aguas RE_(clase_de_complejidad) Realización_personal Matanza_de_Jaragua Puerto_deportivo_de_bermeo Grafo_reloj_de_arena MechAssault:_Phantom_War Puerto_de_La_Cadena MSC_Divina Manosidosis Puente_Luís_I Miguel_Angel_Amed Longnor_(Staffordshire) Rafael_Calvo Reduán_(río) Low_Life Línea_Pittsburg/Bay_Point–SFO/Millbrae Mateo_de_Labra_Cervelle Mandylion_(álbum) Primer_debate_Rajoy-Zapatero Marquesado_de_San_Jose Gonzalo_Miro Programa_memoria_del_mundo Queso_de_chancho Manzano_(Italia) Línea_de_Alta_Velocidad_Pekín-Tianjín Gobiobotia_nicholsi Prosopocoilus_serricornis_viossati Puente_de_Sutong Raquel_Blandón Primera_Division_de_Andalucía Regional_Internet_registry Lupias Grandes_éxitos_(álbum_de_Lucybell) Puyssegur Mar_Mediterráneo_Americano Lofsöngur Primer_periodo_intermedio Línea_1_(Cercanías_Tarragona) Manuel_de_Mazarredo_y_Mazarredo Región_de_Namangán Marc_Lotz Mankind_(cancion_de_Pearl_Jam) María_Josefa_Lajarrota Mancomunidad_de_Vallespir Mike_Novick

html map