Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

José_Leonard_y_Bertholet La_Union_(Nariño) José_Antonio_Garcia_Suarez Jose_Santos_(desambiguacion) Juan_Ocana_Torrejón Körösfo La_brújula_dorada José_Zorrilla La_banda_del_Dragon_Despeinado_(Yakuza) Instituto_Tecnologico_Autónomo_de_México Juan_Francisco_Conti_Quinzano Lihuel_Calel_(departamento) Jaume_Rumeu Jerry_Winholtz Letra_deva-nagarí Juan_Ramón_Ponce Junodia_congicus Jurua-Mirim_(río) Kian_Egan Kilodalton Isabel_de_Aragón_y_de_Fortià Jose_Gutierrez_(jinete) Karla_Diaz_Leal_Arreguín Jan_Narveson J.Kern. Jesús_Emilio_Martínez_Álvarez Leptispa_latifrons Jardines_de_Virginia_Robinson Li-2 Jose_Aricó Kelly_Youga Jordi_Bañeres Lithocardium_reticulatum Lifelines_(álbum) Kuros_de_Anávisos Juan_Manuel_Lopez_Carbajo Kasey_Kahne Jose_Maria_Gil-Robles_y_Quiñones Lentibularia_minor Joaquín_Casasús Jose_María_Semprun Jorge_Lindell_Díaz Javier_Moscoso Justo_Gonzalez_Beramendi Junior_(Luisiana) Isla_Sinmi Lipoproteína Instituto_Municipal_de_Recreacion_y_Deporte_(Cucuta) Kilroy_estuvo_aquí Kaohsiung_National_Stadium Kings_Park_Stadium L'oceanografic Lenguas_bahía_de_Geelvink Jacobo_Jonghelinck Larry_Bishop

html map