Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Eugenio_H_Cangrejo Eugenia_ribeireana Etienne_Garnier-Pagès Escritura_acrofonética Francisco_Hernandez_de_Cordoba_descubridor_de_Yucatán Fantomex Eragrostideas El_clon_(banda_sonora) Editor_de_texto Francisque_Gay El_Día_de_los_Santos_Inocentes Estación_de_Pina_de_Ebro El_piso_trece Fernando_Irarrázaval_Mackenna Flint_Marko Estación_de_Algodor Fever_ray Estación_Experimental_Villegas_(INTA) El_Dia_de_los_Santos_Inocentes Entrenadores_del_Sporting_Cristal Estacion_General_Lemos Festival_folclórico_el_Gavan_de_Oro El_Prat_de_Llobregat_(Barcelona) Etimología_del_toponimo_Peru Elecciones_Autonomicas_del_Pais_Vasco_(1994) Eletica_coarctata Elecciones_Autonómicas_de_la_Comunidad_de_Madrid_de_2003 Estadistica_de_numeros_pequenos Estereo_parametrico Estación_de_Santo_Amaro Fernando_I_de_León Elecciones_del_Distrito_Federal_de_Mexico_(2006) El_juego_verdadero Escudo_de_checoslovaquia Estados_Unidos_de_America_en_los_Juegos_Olímpicos El_Si_de_las_Niñas El_nacimiento_de_la_Vía_Láctea Flavio_Maestri Elementos_sustentantes El_nuevo_caso_del_inspector_Clouseau Fiscalizacion Enalage Every_Man_for_Himself Edo_Patregnani El_Corazón_del_Ángel Estadio_Francisco_Morazan Estación_de_Charles_de_Gaulle_-_Étoile Florin_Raducioiu Eduardo_Rodriguez_"Rodway" Ester_Etty_Hillesum Elias_Enoc_Vasquez Estacion_de_Jaume_I_(desambiguacion) Escudo_de_la_república_Argentina Enoturismo_en_Salta El_Cerro

html map