Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Big_Barda Catión_carbenio CM_44 Cesar_Ivan_González Basílica_de_Santa_Maria Bagaceratops Cascada_de_Tchimbele Bernard_Le_Bouyer_de_Fontenelle Castillo_de_Sabugal Campeonato_de_Wimbledon_1891 Banca Brazilian_rock Buratovich Catchfire Bartonville_(Illinois) CYSC Casanova_(Orense) Badin_(Pakistán) Bic Brion-sur-Ource Bolso_(desambiguación) Bernardo_Gómez_Martinez Birchwood_Lakes_(Pensilvania) Cashew Catalunya_Nord Bernières-sur-Seine Billy_(Loir_y_Cher) Carl_August_Bolle Boophis_lichenoides Campeones Ceramica_Anaranjado_San_Martin Cantar_de_Hildebrando Cabildo_de_Montevideo Buho_cafe Campo_de_Montiel Cantones_de_la_Federación_de_Bosnia_Herzegovina CD_Castellon Bupleurum_woronowii Cerro_Mborore Bolanosa Barrios_de_Cucuta Bactris_pavoniana Carrera_90_(estacion) Campanula_linifolia_var._tenuifolia Ceferino_Giménez_Malla Centro_Olímpico_de_Tiro_Markopoulo Basilica_Menor_de_Nuestra_Señora_de_las_Victorias Carabia Chaerephon_johorensis Broken_Siglo_III_a_C Batalla_de_Puerto_del_Carnero Boardilla Capeah_El_Dough Bus_micro_channel_architecture Batalla_de_meung_sur_loire

html map