Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Manuel_G._Escalante Puente_del_Hospital Macau_(Rio_Grande_do_Norte) Los_nuevos_chicos_del_¡puaf! Propimelodus_caesius Magnant Rasquera Millennium_(Hellsing) Lurgorri Radio_Tirana Premnas_biaculeatus Pseudoalteromonas Melia_cochinchinensis Rafael_Abella Makedonska_Radio_Televizija R800_Zeus Marques_de_La_Laguna_de_Camero_Viejo Psorodendron_fremontii Llantén_mayor Re_Lear Mi_viudo_y_yo María_Andallon Producto_de_usar_y_tirar Pseudoluperus_viridis Primer_Ministro_de_Cabo_Verde Mexichthonius_exoticus Gregorio_María_de_Silva_y_Mendoza_(1649_1693),_Noveno_Duque_del_Infantado. Me_Veras_Volver_2007 Premios_Martín_Fierro Milhaud_(Francia) Raleo_de_frutos Regimen_Economico_y_Fiscal_de_Canarias Puente_de_Huey_P._Long Maxim_Rayevsky Masters_de_Miami_1992 Metriorhynchoidea Los_Colonos_del_Caudillo Proximidad Metrica_Minkowski Manuel_Azaña_Diaz Gran_Cuenca_Nevada Mandato_Francés_de_Siria Martin_Vahl Meteorologo_forense Meldro Gregueria Pueblo_ibero Real_Monasterio_de_San_Agustín_(Burgos) Quimica_Fisica Rabeba Manoncourt_en_Woëvre Puente_Flat Presentacion_de_grupo Margraves_de_Brandenburgo Mielofibrosis

html map