Makaron - włoska dusza kuchnii... |
|
ElicheFarfalle (z wł., także Farfalline lub Farfalloni) — rodzaj makaronu w kształcie kokardek.W tradycyjnej kuchni włoskiej ten rodzaj makaronu znany jest od bardzo dawna. Ciasto na makaron należy cienko rozwałkować (na grubość ok. 2 mm), pokroić nożem na pasy o szerokości ok. 2–2,5 cm, a następnie radełkiem podzielić pasy na prostokąty o długości ok. 4,5–5 cm. Kiedy nieco podeschną, nadać każdemu z prostokątów kształt kokardki: złożyć wzdłuż w kształt VVV i zacisnąć boki, tak aby faliste, wycięte radełkiem krótkie krawędzie prostokąta tworzyły ozdobne wykończenie ("wachlarze") kokardki. Dzięki masowej produkcji, farfalle jest obecnie jednym z dziesięciu najpopularniejszych rodzajów włoskich makaronów na świecie. Doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju sosami i lekkimi sałatkami, a przy tym niezwykle efektownie prezentuje się na stole. Villa_Loma_Hermosa Condat_les-Montboissier Zona_Sudportuguesa Wilber_Alirio_Varela Vilfa_alba_var._sylvatica WP:Pais_de_la_semana Colonel_Sun Contrabanda_(heráldica) Yoduro_de_plomo_II Zileheroum Chevron_(heráldica) Via_Gra Yazoo_City Alakalufes Venceremos/_El_pueblo_unido Vision_binocular Constipada Agrupaciones_sociales Cinderella_II:_Dreams_Come_True Compromiso_de_Austria-Hungría Aeropuerto_Internacional_Jose_Marti Club_Mariscal_Castilla Colección_Publica_de_Arte_de_Basilea Conservación_de_la_energía Conchium_nervosum Cokie_the_Clown Zinco Comunista_de_salon Whose_Line Zervellera Aira_montana_var._setacea Zamora_FC Yaco_de_cuero Conejo_(desambiguación) Aiphanes_duquei Abamia Vista Acanthosyris Aaliyah Ackley_(Wisconsin) Club_Deportivo_La_Equidad_Seguros Versiera Aeropuerto_de_Vitiazevo Villada_(Santa_Fe) Chilchota Aitareia_brahmana Willis_E_Lamb_Jr Checoslovaquia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Lake_Placid_1932 Vizconde_de_Hyndhope Conspiración_de_Belén Agonita_limbata Chiddingstone Cleome_alliacea Abadía_de_Montserrat Charmosyna_pulchella |
html map |