Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Bydgoszcz Barra_(anatomia) Campeonato_Mundial_de_Triatlón_Ironman_de_2009 Cerro_Calán Cabimer Cantón_de_Vailly_sur_Aisne Campeonato_Mundial_de_Esquí_Nórdico_2013_–_Trampolín_grande_individual_masculino Castillo_de_Ayora Bandera_de_Vaupes Barnéoud Bleda_(género) Bahía_de_weymouth Chapais_(Quebec) Big_Mountain_2000 Boleslao Bandera_de_Belgrado Carlos_Pascual_Quiroz Bombax_pyramidatum Beatriz_Velasco Campeonato_nacional_de_Santo_Tomé_y_Principe Bil_baird Cesar_Banana_Pueyrredon Banksia_australis_var._depressa Castillo_de_airth Butanal Carlos_Pizarro_Leongomez Birch_River_(Virginia_Occidental) Banco_Comercial_Português Biblioteconomia_y_Documentacion Budapest_Keleti_pályaudvar Beaulieu-sur-loire Carreras_de_caballos_de_Sanlucar Calle_sin_ley Castillo_de_Fals Carlos_Alberto_Sacheri Barrio_de_San_Cristobal Café_Los_Angelitos Boris_Shtokolov Cezary_Wilk Campeonato_de_Europa_de_Atletismo_de_2006 C.D._Ronda Biofisica_de_membranas Canton_de_Soissons_Sud Búsqueda_mediante_ejemplo Campeonato_Descentralizado_2004 Balnot_sur_Laignes Callistemon_comboynensis Bosea_yervamora Bromus_pilosus Carro_solar_de_trundholm Bahía_de_Mobile Carlos_Aguilar Carlos_Lee Basilio_García Camino_de_los_Siete_Lagos

html map