Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Argyrophyllum_ovato-ellipticum Auditorio_Juan_Victoria Hipólito_Yrigoyen_(partido) Antonio_de_Acuna_y_Cabrera Ascenso_(economia) II_Salon_Internacional_del_Comic_Ciudad_de_Oviedo Andrés_Pérez Asociacion_Atletica_Avilesina Hierba_de_guirón Habranthus_pratensis_var._quadriflorus Ataxophragmiinae Moulins_sur-Orne Arroyo_de_la_Garça Guenduláin_(Cizur) Himantolophus Holley_(Oregon) Andres_Gandarias Hildefonsus_Toletanus Haltom_City Anthochlamys Huracán_Isabel_(2003) Antiguo_eslavo_eclesiastico Aracnofobia Hannō Anisostena_gracilis Haney_(Wisconsin) Asociacion_de_Baloncesto_de_la_Republica_Popular_de_China Autofinanciación Gygis Ayami_Kojima Austria_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Lake_Placid_1932 Ascazubi Aqua_Teen Grupo_4 Herradon Hipias_Mayor I_Ae_25_Mañque Arroyo_Ipiranga Montcaret Arcos_de_Valdevez Athina_Roussel Artaserse_(Vento) Apropos_Cluster ISO_3166_2:ES Asbecesta_icterica Autódromo_Internacional_de_Termas_de_Río_Hondo Arta_(desambiguacion) Hacienda_Pública_de_Costa_Rica Grupo_Isolux_Corsán Audio_bullys Arctophila_effusa Hymenocyclus_luteus Historia_de_la_República_romana_tardía Heinz_Burt Anileria

html map