Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Jurasico_Temprano Juan_Zamudio Kalixalven Jean_d'Auton Lerma_(Burgos) Lakshmipur_(zila) Izaut_de_l'Hotel Kanae_Ito Las_tres_Escobas Labeobarbus_mbami Judo_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Pekín_2008 Kenneth_Noland Jeremy_Hall Jardín_Botánico_de_la_Universidad_de_Vilna Laurence_Bobby_Kaapama Jose_Ramón_Lorenzo_Franco Juan_Seminario Linux_Software_Map José_Ignacio_Paris_Ricaurte Ivonne_Coll La_Flotte_en_Re Jardín_Botánico_Nacional La_rosa_del_azafran Legislacion_sobre_homosexualidad_en_América_latina Konstantin_Nikoláevich_Batiushkov Le_Cloître_Saint_Thégonnec Invasiones_bárbaras_de_Europa Jose_Torrubia Jos_de_Mey Lista_de_municipios_de_Las_Palmas_de_Gran_Canaria La_lucha_de_Ana Last_Poets Juan_Maccarone Joaquín_Rocha Institut_national_des_langues_et_civilisations_orientales Jose_Manuel_Prado_Antunez Integral_de_superficie Izzy_Sparks Lenticulininae Layla_(Winx_Club) Lenguas_awyu-dumut Jose_María_Cid_Ruiz_Zorrilla José_Luis_Bustamante_y_Rivero Ischnotherus_pardus Juncus_litorum Jayne_Ann_Castle_Krentz José_María_Muriá Linea_T3_(tranvia_de_París) Jan_Mertl Lampaul-Guimiliau Isidre_Llucà_i_Casanoves Lazareto_de_San_Vicente_de_Paul Lillian_Lagomarsino_de_Guardo Las_Ibericas_F_C La_Carlota_(Córdoba)

html map