Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Antonio_Rodríguez_Romera Guadalbullon Hernando_de_Luque Astrostato Arepa_de_huevo Misiones_diplomáticas_de_Timor_Oriental HD_Photo_(High_Definition_Photo) Harina_de_flor Apeiba_australis Apollinaris_Patera Anistylis_lutea Ibn_Misjaḥ Antonio_Sempere_Bernal Anatomia_Topográfica Guillermo_Roldán_Mendez Antitrust Hierba_de_pollo Arnold_Bruggink Mundial_de_Futbol_de_1974 Mosé_ibn_Ezra Ariarates_X_Eusebio_Filadelfo Apterocaryon Anthriscus_vulgaris_var._baeticum Araceli_Madariaga Ibn_Al_baytar Holanda_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Múnich_1972 Heraclea_de_Traquinia Huang_Dì Honorable_Companía_de_Golfistas_de_Edimburgo Athix Historias_de_Heródoto Aya_Terakawa Auchy_les-mines Anibal_(capitán) Antonio_Vojak Hypocephalidae How_to_Lose_a_Guy_in_10_Days Arlucea_Marquinez Ano_1300 Misión_Permanente_de_México_en_Chile Helper_T_Cells Monumento_Histórico_Artistico_Nacional Hipolito_Irigoyen Asociaciones_de_América Hyphaenia_elongata Honorio_Bustos-Domecq Hernan_Nuñez_de_Toledo_y_Guzman Aquazide_H Monomma_brunnipes_uelense Hermanos_martillo Antonio_de_Lezama Antonio_Bonilla_y_San_Martin Audiodescripcion Guardaespaldas_de_Grievous Gústav_Husák

html map