Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Lulú_de_Cartón Lord_Vetinari Provincia_de_Lodi Ludovico_Mazzanti MetSat_1 Mariano_Ruiz_Funes Lucio_Julio_Libon_(cónsul_267_a_C_) Mijail_Petrovich_Alioshin Purgatorius_ceratops Mariano_Nougues_Secall Gramatica_del_catalán Mike_Plotcheck Real_Federacion_Espanola_de_Balonmano Raúl_de_Tomás Miguel_Orlando_Collins Ramal_Santa_Fe_Los_Angeles_Santa_Barbara Mandarino_Cleopatra Reial_Club_Deportiu_Espanyol_de_Barcelona_B Ramal_de_Aljustrel Metamorfosis_(desambiguación) Luperus_semifoveolatus Los_Santorales Primera_Epistola_a_Timoteo Margarita_Zavala Rajaleña Pratityasamutpada R_E_C. Meadowbrook_(Wisconsin) Mildred_Pierce_(serie_de_televisión) Lys-Saint-Georges Ramon_Sanchez_Pizjuán_Muñoz Luisa_Caceres_de_Arismendi Manuel_Blanco_Jativa Greetings_from_Asbury_Park_N.J. Premio_Ciutat_de_Palma_Llorenc_Villalonga_de_novella M_Arnold Masantonio Puntos_concíclicos M._I._R. Poterium_stenolophum Mahabharta Maguito Manuel_Serrano_García-Vao Metilia_boliviana Mesorregión_de_Borborema Manteyer Qualea Línea_E_(Caleta_Olivia) Good_Girl_Gone_Bad_(reedición) Love_You Lovíos Línea_6_de_TMB Mai_Tai_(bebida) Quesnay Micieces_de_Ojeda_(Palencia)

html map