Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gnocchi, Gnocchetti

Gnocchi (wym. [ˈɲɔkːi]) – rodzaj włoskich klusek. Po włosku słowo gnocchi to liczba mnoga od gnocco, czyli dosłownie "gruda". Istnieje wiele regionalnych wersji tej potrawy, m.in. z ziemniaków, warzywnych purée, sera, mąki gryczanej. Podobne do polskich kopytek.
Dodatkami do gnocchi są różne sosy, np. te typowe dla makaronów jak pomodoro, funghi, pesto.
Jedna z wersji gnocchi jest znana ze swojej zielonej barwy, przygotowywana ze szpinakiem i ricottą, zwana w Toskanii strozzapreti lub w regionie Trydent-Górna Adyga strangolapreti.

Labastide-Cezeracq Kisangani Jan_Gies La_Rambla_(Córdoba) Karantania Little_Turtle La_lampara_de_Dios Kingston_upon_hull J._J._Brotons Kaba-chan Isla_Roatan Keisha_White Julio_Urquijo_Ibarra Kenny_Dyer Jesús_Ortega Interfaz_paralelo La_Capilla Joaquín_Acuna Juigne-sur-Sarthe Iribarren Jaime_Eyzaguirre_Gutiérrez José_A._Mora_Otero Limosella Kuntur_Wasi Las_Perdices La_Vida_Bohème Ley_de_Ordenacion_Urbanistica_de_Andalucia_ley_7/2002 Jack_Landers La_noche_de_la_encrucijada Isabel_Prinz Jújols Juan_de_Hussenitz LPs La_Gripe_"U" James_L._Harris Javali_Viejo La_Generacion_de_la_Ruptura Leonidas_Vokolos Lake_Ripley Laporte José_Maria_Torres_Caicedo Lee_Dong-ha Jose_Santos_Degollado Letonia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Atlanta_1996 José_María_de_Pando Kensington Liberalismo_de_izquierda Iroquois_Point Lavaka José_Maria_Ryan Italia_en_la_Copa_Mundial_de_Fútbol_de_1994 Linda_Blair Lady_Bouvier's_Lover Iodopleura_pipra Kerur

html map