Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

José_Pérez_Llacer Libros_plúmbeos Juegos_Olímpicos_de_1984 Kaya_(músico) Isidoro_Valcarcel Juegos_Mediterráneos_de_1971 Las_Fuentes_de_Cesna Lebus_(voivodato) Kardam_de_bulgaria Jardines_de_Villa_Cecilia La_Mafia Joss_Stone Liga_de_Futbol_de_Panama J._Suárez_Gomez La_vida_de_Pi Jaun Langue_de_bois José_María_de_Mena_Álvarez La_jaula_(telenovela_de_2003) Laguna_del_Inca Jardín_Botánico_del_Oeste_de_Kentucky Las_señoritas_de_Avignon Linked_Ring La_posada Joual La_Motte_Saint-Martin Joseph_W._Kennedy Las_aventuras_de_Phoebe_Zeit-Geist Lenguas_kuliak Jazztel-Costa_de_Almería Jardín_Botanico_de_San_Diego Joe_King Ivrey LaFace Laureano_Marquez Jardin_Botánico_de_Lille J_P_Morgan_Jr Kokkosaari Literatura_ascética_espanola La_Doce Lake_Mohawk La_Geria Intel_Xeon La_Tumba_de_Ming_Xiaoling Larajasse Lago_Minto Leptón_tau Kedange_sur_Canner Jamestown_(Virginia) Klevner Jose_Luis_Rosua Jose_Maria_Cañas_Escamilla José_Maria_Zárraga Jonathan_Collier Irolita

html map