Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

MH_1 Rafael_Casero Qi_Wei R._Lee_Ermey Raíz_alimenticia Lonsdale_(Minnesota) MKE_Ankaragücü Ramal_Parral_-_Cauquenes María_Teresa_de_Saboya_(duquesa_de_Parma) Manuel_Saiz_Balbás Mica_(Cluj) Rally_de_Suecia_de_2014 Quiralidad_inherente Maho_Shōjo Ramon_Avila Master_Of_The_Rings Malësi_e_Madhe Puerto_Escondido Manuel_Arteaga Logan_Heights Lloreo Pseudosecale Protolenguas Gran_Premio_de_Monaco_de_1969 Matha Lucioperca_lucioperca Mijáilov_(Adiguesia) Registro_evaluación_autorización_y_restricción_de_sustancias_químicas Mecánica_celeste Profilina Problemas_no_resueltos_de_la_matematica Longhair_&_Doubledome Golosón Micro_Cuatro_Tercios Rebelión_Mantsälä Real_Fábrica_de_Alcora Graphics_Core_Next Mercaderes_dorados Magnolia_pilosissima Mediastinoscopia MGF Léon_Benois Pseudotephrocactus Martín_Rodríguez-Gaona Pterotropis_impropera Locanda_delle_fate Ramusia Marquesado_del_Toro Raina_Hein Metrosexualidad Medina_de_Tetuán Red_de_carreteras_autonómicas_de_Espana Private_Dancer_Tour Manuel_Alejandro_Flores Marcos_Gamero

html map