Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Luis_Hernández_(beisbolista) Los_Laureles_(Argentina) Gower Metz-en-Couture Raco Ramon_Malla_Call Michele_Bachellet Greg_Oden Mantisa_(desambiguacion) Gregorio_de_Nyssa Mateo_Albeniz Puerto_Darling Mantecas_hidrogenadas Grado_(matematica) Luisa_Ortega_Diaz Miguel_Herrero_y_Rodriguez_de_Minón Lupo_Quinónez Qábbalah Localidades_de_Castellón Primer_ministro_de_Finlandia Mahwah_(Nueva_Jersey) Gramática_estratificacional Protoceratopo Mary_Elizabeth_McDonough Marcial Greater_Sudbury Martin_I Los_Pajaros Puerta_Historiada Qi_(energía_china) Mentha_transmota Ree_Heights_(Dakota_del_Sur) Real_Fuerza_Aerea_Saudi Metro_de_daegu Ramón_Caamaño_Bentin MCF Queven R_Aquarii Mandato_del_cielo Mebane_(Carolina_del_Norte) Raul_Marin_Balmaceda Los_errantes_de_Chuquibamba Prenanthes_pinnata Mico_dorado Ludwig_Clamor_Marquart Química_de_coordinación Metro_de_Bagdad Premio_Éter Los_Santos_(Leganés) Gordito_de_Fernán_Núnez Marilynia_bicolor Primera_Guerra_Macedonica Grecia_clásica Lunds_universitet Lunar_Reconnaissance_Orbiter

html map