Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Dead_Man_Walking_(ópera) Deira Dominique_Honoré_Antoine_Marie_Vedel Distrito_2_(Barcelona) División_de_Honor_de_fútbol_sala David_Timor Dámaso_Espino Corregimiento_de_Chiloé Drosera_macrantha_subsp._planchonii Alexa_(genero) Crocus_serotinus Alice_B_Toklas_Memorial_Democratic_Club Deposición_de_Cristo Derecha_(política) Convento_de_San_Jose_(Brihuega) Dmitri_Saútin Drenaje_profundo Duque_de_Luna Cophixalus_cheesmanae Danuin Dalglish Anabella_Enma_Azín_Arce Cruz_al_Mérito_Militar Cuanza_del_Sur EX-355 Alonso_Zúñiga Crunomys_suncoides Alexander_Zivojinovich Doble_de_riesgo Cristobal_Manuel_de_Villena_y_Portocarrero Dominic_Purcell Cucumisina Dragonball_GT Dificultades_en_el_aprendizaje_de_las_matemáticas Amarumayu Dima_Bilan Cordonata_(Roma) Ali_ibn_Ragel East_Franklin_(Nueva_Jersey) Amanda_Loncar Allium_opizii Couto_(Barcelos) Convolvulus_virgatus Diego_Fernandez_de_Cordoba_y_Carrillo_I_senor_de_Baena Duarte_I_de_Portugal Cuba_en_una_Encrucijada Dark_(Espana) Distrito_de_Villa_Real Countryside_Mall Dircema_laetum Crazy_Horse_Memorial Distrito_de_Awajún Duke_Nukem_3d Deteccion_temprana Amalia_Saez

html map