Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Yi Codo_romano Al-Mu'tasim Condecoraciones_de_Castilla_La_Mancha Cometin Acerodon_humilis Constitución_francesa_del_ano_I Cofradía_de_Nuestro_Padre_Jesús_de_la_Caída_y_María_Santísima_de_la_Amargura_(Úbeda) Conchita_Montes Walter_Gómez Yvonne_Marianne_Elliman Yermak_Timofeyevich Virgen_de_Unbe Wimer_(Oregón) Aeropuerto_internacional_de_tocumen Cofradía_de_la_Exaltacion_de_la_Cruz_y_Nuestra_Senora_de_los_Dolores Wayne_Blair Agoura_Hills,_California Adiscus_philippinensis Circulo_de_Brodgar Vaughan_(Ontario) Chrysolina_sahlbergi Abbas_(fotógrafo) WWE_European_Championship Villabol_de_suarna Chicoasén Acateco_(etnia) Aegus_miles_sulawesiensis Aguja_de_la_Canalona Addys_D'Mercedes Vorlesungen_der_Churpfälzischen_physicalisch-ökonomischen_Gesellschaft Commelinoideae Yibuti_en_los_Juegos_Olímpicos Claro_de_luna_(película) Coestrellas WORKING!! Weingartia_losenickyana Cochecton_(Nueva_York) Vanesa_Saez Virgen_de_la_luz Vanessa_Terkes Zomin Acecho Volker_Tannert Alberto_Catalan Consuelda_de_Cádiz V_N_Vassil Cofradía_de_la_Pasión_(Malaga) Agarista_agricola_laetior Adiscus_tibialis Agustí_Asensio Aizoain WSL_World_Heavyweight_Championship Consonante_sonora Clerks

html map