Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Agnolotti

Agnolotti – odmiana włoskich pierożków ravioli, danie typowe dla Piemontu. Agnolotti wypełnia się farszem mięsnym z pieczonej wołowiny i warzyw (ewentualnie sera). Tradycyjnie są wykonywane z makaronu jajecznego i mają kształt kwadratu o boku około jednego cala. Prostokątne noszą natomiast nazwę Agnolotti al plin i są najpopularniejsze w rejonie Langhe i Monferrato. Gotuje się je we wrzącej wodzie i podaje z roztopionym masłem i szałwią oraz posypuje startym parmezanem. Możliwe jest także zaserwowanie agnolotti w rosole.

Helmut_Rahn Hertzlía Guatuso_(etnia) Hildebrando_Gaytan_Marquez Henonemus_triacanthopomus Homapoderus_denticulatus Modelo_Cognitivo_de_Flower_y_Hayes Morainville-Jouveaux Hermann_Johansen Apophylia_marginicollis Antonio_Rodriguez_Martínez_"Toño" Hipo,_Monito_y_Fifi_(revista) Antípatros Aster_canadensis Henrique_de_Meneses Atea_(desambiguacion) Avast Hebe_(planta) Modularidad_(informatica) Anoteropsis Atropoides Historia_de_La_Coruna Modern_Guilt Gynerium_purpureum Monasterio_de_Santa_María_la_Real_de_Oseira Astadhiai Gyanendra Anionicos Hemisodorcus_haitschunus Arqueologia_en_El_Salvador Iamuna_Acharia Husar Minas_antipersonal Analco Aprion_virescens Mundial_de_fútbol_de_1938 Ashuini_Kumara Andrew_Brunette Monumento_natural_del_roque_nublo Moctádir Mr._Trippalot Anisostena_funesta Halcón_críptico Antonio_González_Ochoa Hemitaurichthys_zoster Hombre_que_rie Hispano-Suiza_HS.404 Mortadelo_y_Filemón_-_El_bacilón Andrej_Hlinka Hans_Georg_Bohle Angat Hemiculterella IGCSE Hudimesnil Hipótesis_glucostática

html map