Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://www.docendo.ten-wiara.warszawa.pl Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://www.gentes.ten-wiara.warszawa.pl wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://www.inclinant.ten-wiara.warszawa.pl spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Eleccion_presidencial_de_Chile_(1856) Emma_Medina_Madroñero Escala_Hi-Fi Ermitas_con_patrocinio Facultad_de_Quimica_e_Ingenieria_Quimica_(UNMSM) Encymon_papuanus Filirea_de_hoja_ancha_espinosa Estación_de_Hendschiken Ercheu Francisco_González_Lodeiro Elecciones_Autonómicas_de_la_Comunidad_de_Madrid_de_octubre_de_2003 Etaples-sur-Mer Emilio_F_Olmos FSO_Warszawa Feminismo_de_las_amazonas Ene Eurovisión_1967 Euphorbia_eylesii Fiat_500_America Enfermedad_crónica Frank_Casañas_Hernández Facultad_de_Ingeniería_Eléctrica_y_Electronica Eleutherodactylus_eneidae Ferrari_250_GT_Berlinetta Escudo_de_París El_negro_desconocido Frankenstein_Jr. Este_es_mi_mundo Exafroplacentalia Erysimum_cordifolium Fernandia Fernando_Lopez_Flores Eulasia_bombylius Elecciones_estatales_de_Puebla_(2004) Elecciones_al_Consejo_Insular_de_Ibiza_de_2007 Epistemología_genética Especia_de_pastel_de_calabaza Educacion_en_la_República_Dominicana Festival_de_Cine_de_Bogota Federación_de_Partidos_Socialistas Francisco_Vasquez Francisco_de_León_Garavito Ermita_de_Nuestra_Señora_de_la_Fuensanta_(Coín) Elías_Castelnuovo FAR_Rabat El_resplandor_de_un_genio Estación_Carlos_María_Naón Epidendrum_adenocarpon Febrero_de_1981 Episodios_de_Natsume_Yujin-Chō Estudio_de_Suelos Fauville Egilsay Felipe,_Príncipe_de_Asturias Esther_(car)

html map