Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Pablo_Agustín_Mayer_O_S_B Niño_de_Windeby Pionus_fuscus Ophrys_trinacrica Natacion_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Helsinki_1952 PP-19_Bizon Pecado_(película) Nicolas_Copérnico Ocondo Pachylospeleus_strinatii Parameswar Myjailivka_(Raión_de_Ananiv) O.F.M. Operadores_de_clase_de_traza Pejegato_Bocachica One_Hour_by_the_Concrete_Lake Pico_de_ciguena_con_olor_a_almizcle Panama_City,_Panama Piton_de_Seba Obras_de_Violeta_Parra Phyllobroticella_citrina Negocio_electrónico PR_ENFER Portaaviones_Zuihō Oncocephala_tuberculata Papiro_115 Polar_(satélite) Parque_Nacional_da_Tijuca Nuevo_Partido_Kōmeitō Ockham_(Surrey) Músculo_aductor_del_meñique Penonomé_(corregimiento_de_Penonomé) Palacio_Real_de_Mysore Plazoleta_Dario_Echandía Navas Parque_nacional_Volcan_Poas Orchis_bruhnsiana Phoenicaulis Peter_Chakos Pavos Observatorio_de_Sonneberg Oncocercoma Pedro_de_Zúñiga_Cabeza_de_Vaca Paris-Roubaix_1975 Pedro_de_sousa_holstein Otto_von_Bismarck-Schönhausen Pobre_diabla_(telenovela_peruana) Panuco_(rio,_México) Por_que_no_te_callas Phleum_ovatum Pilgrim's_Rest Peñarroya-Pueblonuevo_C_F Pociones_en_Harry_Potter Oenothera_rubra Peter_Frederick_Strawson

html map