Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Mortadelo_y_Filemón_-_Parque_de_Atracciones Aspidiphorus_spissus Monetario Atrévete_a_sonar Guaraní_(moneda_paraguaya) Grupo_Suramerica Mitridate,_Re_di_Ponto Archivos_Nacionales_y_la_Administracion_de_Registros_de_los_Estados_Unidos Millwall_FC Aphia_minuta Guerra_anglo-española Higuera_de_Vargas Herbert_Alexander_Rosenfeld Huamantla_(ciudad) Arrendamiento_Financiero H1N1 Astragalus_acantherioceras Awjila_sokna Mordellistena_wankai Audio_Video_Interleave Guerra_Inca_Chanca Montes_Chic-Chocs Antonio_de_gregorio_rocasolano Histerectomía Mitsuyoshi_Yoshida Himalrandia Atropo Monumento_de_los_heroes_eponimos Asteropetes Monasterio_de_Santa_Maria_de_Arles Montebello_(Nueva_York) Asamblea_federal Arena_(brasil) Mimosa_chundra Ancistrorhynchus_capitatus Armenios_en_argentina Ministerio_de_la_Defensa_Nacional_de_El_Salvador Homaloptera_zollingeri Hesiquiasmo Arteriae_sacrales_laterales Mimastra_procerula Hipnotismo Modo_propio Gringos Aphyoplatys_duboisi Antoine_Marfan HD_136352 Historia_del_diseno_de_edificios_solares_pasivos Hu_Zongxian Guerra_Otomano-Safávida_(1532-1555) Grupo_Instrumentos_Musicales_Madre_Tierra Hymir Mortadelo_y_Filemon_-_Maastricht_.._Jesus Aníbal_Segundo_González_Espinoza Arco_de_Elvira

html map