Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Potencia_de_una_bomba_hidráulica Plateria_del_Virreinato_del_Peru Paracaidas_de_deceleración Playa_Sanyang Oldhamita Phreatodytinae Opel_Manta Paises_arabes_del_Golfo_Pérsico Over_(canción_de_Lindsay_Lohan) No_procreación Pitris Osornophryne_talipes Pat_Rafter Pedro_Luis_Martinez_Larriba Orquesta_Filarmónica_de_Berlin Partido_Comunista_do_Povo_Galego Oreosphacus Parque_Nacional_Maritimo_Terrestre_del_Archipiélago_de_Cabrera Paises_arabes_del_Golfo_Persico O_I_E. Orbital_Sciences_X-34 Nuria_Labari Organismo_Modificado_Geneticamente Picnic_Point_(Washington) Obispado_de_Zamora Podoxymys_roraimae Plazerium Pedagogía_Crítica Palacio_presidencial_de_Guinea_Ecuatorial Noam_Gershony Naturally Palacio_de_mon Natalia_Rosminati Patricio_Barroche Oroslavje Osne-le-Val Pablo_Luna_Carné Pesadilla_plateada Podocarpus_transiens Poco_adagio Port_Authority_Trans–Hudson Phrynopus_juninensis Operador_diferencial_Invariante París-Niza_2013 Palluel Petitmenginia Néville Plethodontohyla_mihanika Orallo Período_Agroalfarero_Intermedio_Tardío No_llores Periodo_de_rotacion Mélica_Munoz_Schick Parque_eolico Parque_Estatal_Denali

html map