Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Hueso_cuneiforme Henares_(Metro_de_Madrid) HijackThis Area_Metropolitana_de_Girardot Historia_Secreta Ano_1633 Gustave-Joseph_Cheret Antonio_de_Zúñiga_y_Sotomayor Asociacion_de_Básquetbol_de_Resistencia Guillermo_II_de_Sicilia Antiguo_prusiano Artículo_365_del_Código_Penal_de_Chile Artabazo_I Artemisia_rusa Aria_(manga) Hexagrama_57 Idioma_otomí Muerte_de_Grigori_Rasputín Apterygia Monadenium_parviflorum Momordica_lanata I_Hate_Valentine's_Day Aubigny-les-Pothées Awassi Mopp Arthasastra Hallazgos_epigraficos_de_Iruna_Veleia_en_2006 Argent_(cómic) Asociación_de_Scouts_de_México Astyanax_tupi Area_metropolitana_de_Santa_Cruz_de_Tenerife Grus_americana Monarcas_hititas Azambuja Ariel_Matías_García Harvey_Dent Hoplosaenidea_singaporensis As_Time_Goes_By:_The_Great_American_Songbook,_Volume_II Arturo_Torres_Santos Movimiento_Comunista_de_Espana Astronesthes_lamellosus Heliodoxa_rubinoides Arroyo_Yağlıdere I,_Claudius Ayaka_Iida His_Hero_Is_Gone Arabis_holanshanica Hexagrama_13 Himno_nacional_de_Bahréin Harishcandra Habsburgo_de_Viena Hans_Christoff_Konigsmarck Antiguo_Perro_Pastor_Inglés Miranda_Cosgrove Montegrino_Valtravaglia

html map