Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://www.addit.ta-dziecko.ilawa.pl Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://www.artium.ta-dziecko.ilawa.pl wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://www.credite.ta-dziecko.ilawa.pl spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Fibra_óptica_plastica El_Campamento_Perdido Egglescliffe Elda_the_dog Estacion_Río_Claro Estandar_de_plata Elytrigia El_reggaetón_del_suri Formación_Cañón_Herradura Fernando_de_Saxe-Coburgo_y_Gotha Facultad_de_Minas_(UN_sede_Medellin) Endeudamiento_publico Euphaedra_mambili Evangelion_Final Elecciones_Autonómicas_Gallegas_de_1997 Escapee_(pelicula) Finyl_Vinyl Expedicion_a_Mollendo Epicauta_laticornis Esfínteres_anales Escuela_Tecnica_Superior_de_Ingenieros_de_Caminos_Canales_y_Puertos_de_la_Universidad_Politécnica_de_Madrid Elogio_de_la_locura Erica_vulgaris Febe_(mitología) Estación_de_El_Papiol Feijó Estación_de_Pozuelo_Oeste El_último_héroe Esfacelación Enano_Rojo Escudo_de_Cúcuta Encamada_por_la_paz_de_john_y_yoko Epernay-sous-Gevrey Eslovaquia_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Invierno_2006 Escuela_de_la_Abadía_de_Melk Federación_de_Repúblicas_Balcánicas Francisco_Jose_Martínez Eurocephalus_anguitimens Flóculo_(astronomia) Florentino_Alvarez-Mesa_y_Arroyo Espino_escambrión Euphorbia_carniolica Eleccion_para_Diputado_de_2000_(Buenos_Aires) El_Auto_Fantastico Enamorada_De_Ti Epigeneium_amplum Espanol_de_San_Vicente El_lado_oscuro_del_corazón_2 Francisco_Jimenez_Maza Fanón Estadio_Polonii_Warszawa Escanda_menor Fragil Flamenco El_mono_choro_de_cola_amarilla_del_Bosque_de_Protección_Alto_Mayo

html map