Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Johnny_B._Goode La_Croix-Saint-Leufroy Jose_Miguel_Campos Kenneth_J_Gergen La_Grita_(Venezuela) Juan_N_Méndez Kartun_(el_año_de_Salomé) Institucionalización Isla_Kefken Le_Compas Linux_para_la_PlayStation_3 Limonium_brassicifolium Kumbo Leopoldo_de_Borbon_Dos_Sicilias Jose_Manuel_Cruzalta La_Cruz_(Granada) José_Mariano_da_Conceiçao_Vellozo José_Sánchez_(politico) José_Ramon_Flórez Labasa Juan_Hidalgo_(conquistador) Iris_spuria_var._notha Jesús_María_Vázquez Jordi_Galcerán J._Suarez_Gómez Lago_todos_los_santos Justo_Bermúdez Jose_Nogales_(pintor) Jay_Laurence_Lush Jorge_Edwards La_Leonesa_(Chaco) Juan_de_Palafox_de_Mendoza Linards Instituto_Geografico_Nacional_(Francia) Internet_Explorer:mac Kronotski Juan_Ramon_Serrat_Cuenca-Romero Kia_Pride_(2001) Kryptopterus_dissitus KEPD-350 José_María_Cardenas Kilohercio Juan_de_mena Instituto_de_Estudios_Zamoranos Juan_Luis_Suárez Laroque_de-Fa La_Invencion_de_Morel Legia_de_Varsovia Jean-Bernard_Landry Isla_de_Gran_Bretana Kibit Köthen J_W.Zetterst. Las_piedras_de_la_Caleta Libra_malaui

html map