Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Moi_dix_mois Montseny_(Barcelona) Apologias Anthus_richardi Mont-Saint-Sulpice IV_Festival_de_Antofagasta Aumento_de_senos_natural Aquia_Harbour Milán_San_Remo_2007 Arboreto_y_Jardin_Botanico_de_Dallas Mireia_Clemente Hexagrama_43 Arbol_jack Guia_telefonica Génesis_en_la_mente_del_asesino Montanoceratopo Hernán_Gruber_Odremán Hombre_del_ano Aven_nelson Modulacion_por_desplazamiento_diferencial_de_fase_(DPSK) Monadenia_reticulata Atletico_Maronese_de_Neuquen Miodocarpáceas Anacypta_punctata Ministro_de_Transportes_y_Comunicaciones_del_Perú Arjorán Arenas André_Le_Breton Mjötvidur_Mær Ministro_Zenteno_(PFG_08) I_Phone Atrévete_a_sonar:_El_concierto Australobolbus_clypealis Montigné_le_Brillant Hipótesis_de_la_senal Ashtanga-yoga Hospital_de_Ochagavía Griffithianthus Hisam_III Hara_Kiri_(periódico) Arboretum_Lussich HEAO-1 Hungaro-venezolanos Hector_Scotta Harri_Rovanperä Analisis_economico_del_derecho Gutenberg_Martínez_Ocamica Humaita_(Dpto_Neembucu_Paraguay) Asiosilis_tuberculata Miss_Universe_Dominicana_1999 Herramelluri Aranguren_(Argentina) Area_censal_de_Petersburg Guerra_franco-espanola_(1635-1659) Mount_Cook

html map