Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Derrumbe_de_mina_San_José Coryphaenoides_affinis Darién_(provincia) Cuadrado_de_Atenas Cornacchini Cronicas_Anónimas_de_Sahagún Diego_Suárez_Corvín Distrito_de_cajaruro Amanecio_de_golpe Dennis_Raimondo Dollot Danae_(navío) Cornácea Cypripedium_macranthum Discursear Alfredo_R._Castellanos Cronicas_(pelicula) Alfredo_Leuco Cámara_de_Comercio_de_La_Dorada Dalmine_(Italia) Crioceris_macilenta Diocesis_de_Alcalá_de_Henares Cupido_durmiendo Alliatininae Corriente_Gulf_Stream EBV_antigeno_nuclear_2 Amphol_Lampoon Dorado_delfín Corazon_de_piedra Corentin_Martins Dianoia_(término_griego) Domingo_Fontan Daniel_Sahuleka Convenio_de_París_para_la_Protección_de_la_Propiedad_Industrial Copa_Nacional_de_Guinea Discanto Dario_II_Oco Druk_Pol_FC David_Mumford Destroyer_Entre_Rios Damen_(línea_Rosa) Cucaracha_montesina Amaracus_majorana Diploma_de_español_DELE_(Nivel_B1._Inicial) Distrito_de_san_isidro_de_maino Douglas_Tarnawiecki Distrito_de_Khuroson Amaryllis_ignea Dyer_(desambiguación) Copa_de_Clubes_de_la_CECAFA_1981 Derecho_de_via Cordillera_Annamita Décimo_Junio_Bruto_(consul_292_a._C.) Aleuroplatus_ilicis Crevans_et_la-Chapelle-les-Granges

html map