Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Estación_de_Asamblea_de_Madrid-Entrevías El_ombligo_del_mundo_(programa_radial) Felipe_González_de_Ahedo El_libro_de_las_tierras_vírgenes Esperlan Eveleth_(Minnesota) Elecciones_autonomicas_de_Castilla_y_León_de_1995 Emilio_E_Massera Fay_les_Étangs Familia_Este Estación_El_Triunfo Estación_de_Olhão Eurovisión_1961 Efecto_anomerico Foeniculum_piperitum Estiércol Estacion_de_Arriaga_(Vitoria) Filosofia_de_la_química Fisiocratismo Francisco_del_Rosal_Badia Espagna Enriqueta_de_Miguel_y_Mas Enrique_Clarasó Exfiltracion Ephemerantha_crinifera Emydorhynchus Fijate_Bien Francisco_José_Monagas Egil Estacion_de_Marques_de_Vadillo Encebollado Estadio_Dr._Osvaldo_Baletto Eucryphia_cordifolia Eichhornia_crassicaulis Exequiel_Fernandez_Íñiguez Ehretia_ciliata Ezequiel_Peña Ferreira_de_castro Energía_Nuclear Espanoles_en_los_Oscar Estado_Italiano Faye-sur-Ardin Fouché_el_genio_tenebroso Elecciones_generales_del_Peru_(2001) Felipe_Benitez_Reyes Ficus_cuspidatocaudata Fascicularia Emilio_de_los_Santos Fabián_Dobles Euphorbia_heterochroma Emblingiaceae El_malvado_Carabel_(pelicula) Fontaine-les-Vervins Estación_de_Iráuregui Felipe_Guerra

html map