Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Historia_de_las_misiones_jesuiticas_del_Guayrá_Itatín_Paraná_Tapé,_Uruguay_y_de_los_guaycurues Hanamachi Huehuetan_(municipio) Andrew_Carroll Antonio_Gómez_Robledo Archibald_Dickson Aristolochia_scandens H_M_S_Pinafore Modelo_Vista_Controlador Ayako_Yamazaki Morazan Anagennisi_Karditsa Mr_Natural_(album_de_Bee_Gees) Hasta_luego_(álbum) Gyula_Julius_Gayer Arma_de_Caballería Historia_de_Abrantes Andrés_Bailo Hombre_de_las_narices Ara_chloroptera Morton_Grove_(Illinois) Montaren_et_Saint-Médiers HH-43_Huskie Historia_de_Jaraíz_de_la_Vera Anseba Apple_Public_Source_License Aseguramelo HMS_Benbow_(1913) Anne_de_Rochechouart_de_Mortemart Antoine_Laurent_de_Lavoisier Guerra_Ruso-Turca_de_1828-1829 Atalaya_del_Enebral Armenia_medieval Hyporhagus_stranus Hedrén Hasan_ibn_Ali Montet_(Glane) Aulo_Manlio_Capitolino Hillside_Acres_(Texas) Avenida_Velez_Sarsfield Aranuela Hemigrammus_barrigonae Herrera_(provincia,_Panamá) Apolo_XIV Hospitellidae Holland Hemberg Apio_Claudio_Sabino_(consul_495_a_C_) Aster_exilis_var._australis Ang_Lee Hancornia_amapa Asamblea_Nacional_de_Venezuela_periodo_2006-2011 I-14_(1944) Heroica_Escuela_Naval Montaria

html map