Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Legionela Lista_de_directores Jose_García_Siñeriz_y_Pardo-Moscoso Isla_Salm Leptospermum_glomeratum José_Gonzalez_Torres Juan_Nuñez_de_Lara Julio_Prada_Rodríguez Kojijū Julia_Ballario Kosi José_María_Peñaranda Let_Go_(álbum_de_Avril_Lavigne) Joseph_de_Urquiza Isabel_Farnesio Kublai_Kan Le_Médecin_malgré_lui JC_Competición Jose_Inglés Les_Hunter Kimbiri_(distrito) Junta_Fundadora_de_la_Segunda_Republica Jaime_Matas La_Selva_Negra Junta_Administrativa_Menagarai-Beotegi. Latimer_(Misisipi) Ischnacanthiformes Justin_Hammer Javier_de_Montini Interfax Le_May-sur-Èvre Internacional_Humanista Institut_National_des_Sciences_Appliquées Jacques_Charles It's_OK_(canción_de_Delirious?) Les_Angles_(Altos_Pirineos) Junodia_strigipennis Karl_Friedrich_Burdach José_Esteve Ivan_Konstantinovich_Romanov Intervenciones_de_los_Estados_Unidos_de_América_en_el_Mundo Lista_de_capitulos_de_Fushigi_Yugi Julio_de_1989 Libre_economia Jose_María_Maravall Kaska Kabushiki-gaisha_Ito_Yōkadō Jan_Karski La_Font_d’en_Carros Leicester_City_FC Intifada Joaquin_Florez-Osorio_y_Teijeiro_de_la_Carrera Jose_de_Galvez_y_Gallardo Jardin_derecho Liga_serbia_de_fútbol

html map