Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - http://www.monachum.pod-blyszczec.lomza.pl kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub http://www.primo.pod-blyszczec.lomza.pl kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub http://www.tempore.pod-blyszczec.lomza.pl sałatek makaronowych.

Los_jugadores_(ópera) Localidades_del_Valais Pratītya_samutpāda Pradera_y_matorral_xerófilos_de_Etiopia Marquesado_de_Valde-Iñigo R_A_W. Meseta_de_Artigas María_de_Navarra Project_Gotham_Racing_4 Manuel_Diaz_Diaz Queso_Tronchón Manuel_Colmeiro Pterocarya_micropaliurus Manuel_de_Borgona_y_Suabia Puente_de_pinos_puente MESAN Gregorio_Pedro_V_Kupelian Rafael_Duyos_Giorgeta Meshoppen_(Pensilvania) Lord_Robert_Stephenson_Smyth_Baden-Powell_of_Giwell Michael_Joseph_Oakeshott Lysorophia Maharishi_Mahesh Premio_Espasa_de_Ensayo Manicoré Martin_Heinrich_Karl_von_Lichtenstein Premios_YoGa Primavera_de_la_vida MSV_Duisburg Martin_Almada Lucien_Bonaparte Presa_y_embalse_de_San_Sebastián Megadeth Puerto_del_Rañadoiro Marcial_Cuquerella Real_(álbum_de_Ivy_Queen) Lledias Ratón_marsupial_de_cola_gruesa Précy-sur-Vrin Puerto_libre Micropodabrus_azureus Gond-Pontouvre Mateo_Canellas Protowithius_fernandezianus Prakasanand_Sáraswati Manuel_Rotella_Gomez Red_de_distribucion_de_la_energia_electrica Procesado_de_alimentos_por_altísima_presión Mesilla Raion_de_Oleksandrivka_(Kirovogrado) Pyracantha_lucida Mecicobothrium María_Lama_Trigo Mary_Good Línea_PSC3_(AUVASA)

html map