Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Mapeo_de_Alcances Presidente_de_polonia Magnus_þor_jónsson Pseudoporrhomma Ramón_Torrecillas_San_Millán R_A_F._Facción_del_Ejército_Rojo Maria_Eugenia_de_Jesus_Milleret_Brou Medallero_de_los_Juegos_Olimpicos_de_Saint_Louis_1904 Reflector_de_esquina MAN_NL262 Micromonas Premio_nobel_de_literatura Microphysogobio_tungtingensis Principios_contables_generalmente_aceptados_en_R.U. R_O_D Marist_Red_Foxes Gran_Premio_de_Penya_Rhin Rafsanjani Premio_Cecil_B_DeMille Rafael_Acosta_Cammarota Reducción_mamaria Micoheterotrofia Puntos_extremos_de_África Registro_de_la_propiedad_intelectual Provincia_de_Sırnak Malakhim Ramón_Oceguera_Rodríguez Ramiro_Alonso_Padierna_de_Villapadierna Medalla_del_Senado_de_Espana Microrregión_de_Bocaiuva Manuchar_Markoishvili Lydomorphus_kurdistanicus Pouteria_tarapotensis Rafael_Aguilar_Guajardo Referéndum_sobre_la_Constitución_Europea_en_España Microrregión_de_Tesouro Luces_de_candilejas_(película_de_1956) Productos_anticonceptivos Matilde_de_senlis Matías_Emilio_Delgado Real_Convento_de_Santiago_(Vélez-Málaga) Martos_(Jaen) Lynbrook_(Nueva_York) Ramon_Sanchez-Pizjuan Luz_Negra Marqués_de_Santa_Cruz Pretty_Little_Liars_(saga) Macizo_de_Khibini Presa_y_pantano_de_La_Acena Maria_Jose_Molina Matrimonio_entre_personas_del_mismo_sexo_en_Nepal Grandes_Exitos_(Los_Prisioneros) Region_Metropolitana_de_Vale_do_Aço Premier_de_nieves Marija_Šarapova

html map