Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

San_Andrés_de_Giles_(ciudad) Scotty's_Junction Seminario_de_Écone Sociedad_anonima Sarapiqui_(canton) Templo_de_San_Mateo_Apóstol_de_Churubusco Selección_de_fútbol_de_Zimbabue Shakyamuni Stolas_nigrolineata Seleccion_de_balonmano_de_la_Unión_Soviética Teleobjetivos Santos_Emeterio_y_Celedonio Tetración Santa_Rita_(Zulia) Sule_Paya Sinfonia_n_6_(Beethoven) Tanques_en_el_período_de_entreguerras Thymus_vandasii Transbordador_Avellaneda Sorghum_durra Saga_Riley_Bloom Tamanoe Scorpion_(Mortal_Kombat) Schismatogobius_fuligimentus Saint-Hilaire_(Puy-de-Dome) Tiraminoporfina Serenata_n_10_(Mozart) Selección_de_futbol_de_Siria Tenakourou Seleccion_de_handball_de_Islandia The_Prize_Fighter_Inferno Thiers_(Puy_de_Dôme) Sorex_alaskanus San_Patricio_obispo_de_Málaga Serie_A_(Italia)_2005-06 Tardavel_laevis Tiburon_Ballena Supercopa_de_Europa_2004 Saint_Germain_des_Grois Sistema_equitativo_de_tierra Tierra_de_armarios Terminación_nerviosa_de_Merkel Suscripcion_de_acciones Tahar_Chérif_El_Ouazzani Torneos_ATP_en_2006 Schleid Salvador_Infante Systems_Network_Architecture Salvador_Maciá Sal_del_himalaya Sancho_Sánchez_de_Vicuna Sami_Vanskä Tenociclidina Shrewbury_Town Sergey_Lagutin

html map