Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Jesus_Monzon_Reparaz Juan_Sebastian_Moncalvi La_leyenda Joseph-Marie_Flouest Jacques_Lemercier Literatura_de_fantasía Japón_(single_de_Mecano) Jardines_de_la_granja_Heather Juan_Francisco_Bustamante John_Finlay Jose_María_Robles_Arnao_y_García Laurus_peumus Invasion_sovietica_de_los_Balcanes_(1944) Kleinhovia José_Comas_y_Solá La_Cantolla_(Cantabria) Intza Las_nuevas_aventuras_de_El_Hombre_Araña Joaquín_V._Gonzalez_(localidad) La_letra_W Jonesville_(Carolina_del_Norte) Lago_Pueyrredón Laura_Leighton Instituto_Altos_Estudios_Universitarios Juan_de_Porres Kurt_G._Kreuzinger José_Zaragoza Konstantinos_Charalambidis LS-120 La_Pedrera_(desambiguación) Liga_de_Campeones_de_la_UEFA_2002_03 Leona_del_Zaricejo Jaime_Pita La_Asuncion_(Malaga) Jeronimo_Calatayud John_Law LPPL José_Demaría_Vazquez Juan_Galo_Lavalle Isla_de_Méndez L.A.V._Madrid_Levante Lakota_(Dakota_del_Norte) Letran La_Gila Josina_van_Aerssen Joaquín_Víctor_Gonzalez Jose_M._Maytorena José_Maria_Cabal Iruna_de_Oca Keyumars Iván_Carril Jose_María_Rodríguez-Acosta Jose_Maria_Guelbenzu Libro_Bermejo_del_Archivo_Colegial_de_Daroca Jose_Mijares

html map