Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Brudzeń_Duży Bois_de_Cené Celles-sur-Belle Catellani Calliandra_lucens Cerdo_frito Carlos_Garcés Bisuteria Campeonato_Mundial_de_Waterpolo_Masculino_de_1991 Bascones_de_Ojeda_(Palencia) Benjamin_Sigmund Camisard Castillo_de_Baños_de_Arriba_(Polopos) Balón_de_Oro_1965 Bernardo_Germán_Lorente Batalla_de_Cornus C.V._Tenerife Centro_Nacional_de_la_Investigacion_Cientifica_(CNRS) Boleta_Bancaria_de_Garantia Baja_laboral Bandera_de_Ruanda Barranco_del_Infierno Castillo_de_Červeny_Kameň Cantón_Espíndola Base_Aerea_de_Alcantarilla Centro_de_Política_de_Suelo_y_Valoraciones Carlos_Gomez_Barrera Bandera_del_presidente_de_los_estados_unidos Carlos_González_(Mendoza) Batalla_de_saint-aubin-du-cormier Benigno_Andrade_Garcia Beijing_gùshì Cacicazgo Basílica_de_San_Francisco_el_Grande Baobabus_madagascariensis Bartolomé_Castaño Barbusa Catasigerpes_jeanneli Brótola Cariñena Año_402 Capa_magmática Boeing_787_8 Castillo_de_whittington Carmen_Quiroga_de_Urmeneta Campeonato_Italiano_de_Fútbol_1924-25 B._Verdcourt Biblioteca_del_parque_posadas Cala_de_Enmedio Boroughs Bo_NIYR;3 Campeonato_europeo_de_patinaje_artístico_sobre_hielo_de_2000 CB_Canarias Beaulieu_sur_loire Bo_On_the_Go!

html map