Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Astrophyllum Antechinus_swainsonii Anja_Harteros Arvejaquilla Anegu Mono_ii Ministerio_de_Industria_y_Energia_de_Espana ILG Andalucia_Film_Commission Grupo_de_ayuda Hellin_Deportivo Asín_Palacios,_Miguel Hiroshi_Fujioka Andover_(Massachusetts) Anthericum_semibarbatum Huetor-Santillán Horas_babilónicas Aritz_Lopez_Garai Asociación_de_bancos_de_mexico Hidroxil Athy Hypselobarbus Apio_Claudio_Pulcro_(consul_212_a._C.) Asclepias Arquidiócesis_de_Malabo Hidrogeologia Moratalla_Club_de_Fútbol Astronautas_en_la_antigüedad Muletrain_(EP) Multi_núcleo Arturo_Porzecanski Asteroides_de_arjuna Anos_1510_a_C Harding-Birch_Lakes I_Gobierno_de_José_Ramón_Rodil_y_Campillo Monteceneri Guemappe Hetti_Bywater Hora_argentina Anfiteatro_de_Merida Hierodulella_celebensis Anglo-Indio Helluomorphoides Anillo_Turistico_Las_Hinojosa Modelo_pederastico_clasico Arthur_Wilson Autopista_del_bosque Heliotropium_subcanescens Ho_(katakana) Ano_1713 I_Still Mundo_Juvenil Mimetismo_pouyaniano Montecristo_(telenovela_chilena) Asarca_incisa

html map