Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Ecoturistico Dialogo_entre_civilizaciones Alfredo_Cámara_Vales Downieville-Lawson-Dumont_(Colorado) Der_von_Kurenberg Cronica_latina_regum_Castellae Algernon_Swinburne Economía_de_Guam Dracocephalum_canariense Cordillera_del_Tigre Digitalis_lurida Costus_(planta) Dionisio_de_Portugal_(1354_1397) Departamento_de_Chalatenango Dinosauria Coque_de_petroleo Die_Natürlichen_Pflanzenfamilien Descalificacion Alex_Dujshebaev_Dovichebaeva D‘oh_in_in_the_Wind Crisis_económica_de_2008_2009 Courcelles_sous-Thoix Ebensee Alicas Cres Directorio_(desambiguación) Diego_Arias_de_Miranda_y_Goytia Corral_de_Calatrava Corruda Cyphon_masatakai Allan_Nyom Coricides Aloe_linguiformis Alvaro_de_la_Riva_Guzman_de_Frutos Alupag Digitalis_orientalis Código_ciclico Amsinckia_parviflora Dicladispa_poeciloptera Cronista_de_Aragon Cultura_epiolmeca Cuerpo_(física) Depuración_de_código Alvaro_Pires_de_Castro Economía_de_Rumania Crisóstomo_de_Esmirna Croton_megalocarpus Diagrama_de_causa_efecto E_161f Cuadernos_para_el_Dialogo Departamento_Belgrano_(Santiago_del_Estero) Corveissiat Determinismo_genético Decoración_navidena Cristobal_Chavez

html map