Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Museo_de_Cerámica_González_Marti Pilau Olleta_(Navarra) Pinguicula_vallisneriifolia Piriápolis_Futbol_Club Paradoja_del_celofán Phenacogaster_calverti Palestino_(club_de_futbol) Nissonita Neophygas Pithecellobium_brevispicatum Patrick_Mcenroe Orpo Pertus Peppino_Impastato Neko_Case_&_Her_Boyfriends Peperita_(género) Palacio_de_Lahane Pachyphloiidae Necropolis_de_Santa_Mariña Nebulosa_del_Búho PKD Point_No._1 Olympic_Mwolyé Parroquia_Santa_Ana PRN Nakasendo Pedro_Romero_de_Terreros_conde_de_Regla PAICV Octhispa_parallela Neisseriales PRI_(México) Neurofibrae_efferentes PGC_661 Ohiowa_(Nebraska) Mussaenda_sootepensis My_friends_Tigger_&_Pooh Negro_de_carbón Pantano_de_Fuentes_Claras North_Somerset Numero_primo_triádico Orquesta_sinfonica_nacional_de_Irak Playa_Santa_Maria_del_mar Paul_Rudolph_(fisico) Ninibeth_Beatriz_Leal_Jimenez Pasaporte_italiano Phineas_Newborn Poiseul-lès-Saulx New_York_Marble_Cemetery Observación_participante NEC_V20 O.D.B. Peripoltas Museo_de_Arte_Contemporaneo_(Basilea) Particella

html map