Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Ko_Akuma_Usagi_no_Koibumi_to_Machine_Gun_e.p. Leonel_Ramirez_García Itzhak_Stern La_dama_de_Shallot KV48 Lara_de_miguel Kawasaki_Ha-40 L7_FGC Jardín_Botánico_del_Cap_Roig Kabila Juan_Jose_Roson_Perez Litocarpus Kanawha_(Iowa) Jose_Francisco_Martí_y_Zayas_Bazán Junior_Bonner La_Selle_en-Luitre Jatropha_condor Jardin_Botánico_de_Guayaquil Juan_B._Garza Le_roi_est_mort,_vive_le_roi! Juegos_de_los_Pequenos_Estados_de_Europa_de_Mónaco_2007 Jean-Baptiste_Del_Amo Isla_Orcas La_Barquera_(Cantabria) Lagerstroemia_speciosa Jimmy_Knepper José_Luis_Cademártori_Invernizzi Javier_Gil Joaquín_Stella José_Alonso_Ruiz_de_Conejares Katerini Lengua_propia Jesus_of_suburbia La_Bastide_du_Salat Kaurava Lacoma_(Metro_de_Madrid) Juan_Claros_Pérez_de_Guzman_y_Aragon_(†1556) Izaak_Walton José_Llorens_Artiga Konstantin_Reva L.Neumann Le_Cloître_Saint-Thegonnec Koločep Jardín_Botánico_Pietro_Pellegrini Jacob_Rodrigues_Péreire Ivan_Merkulov Leon_marino Jose_Enrique_Gutiérrez_Cardona John_Carmack Jordi_Gonzalvo Jaden_Yūki Lacedonia Juego_de_apuestas Jean_paul_van_poppel José_Maria_de_Yanguas_Messía

html map