Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, http://www.cibum.ten-wiara.warszawa.pl bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju http://www.docendo.ten-wiara.warszawa.pl eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem http://www.gentes.ten-wiara.warszawa.pl pesto, warzyw i ryb.

Pelophryne_rhopophilia Playa_de_la_Cala_del_Moral Plumwood Pilar_Narvión Pernis_apivorus PCX NX_bit Pahapesto_(Dakota_del_Sur) Pabellon_(jeroglifico) Parque_nacional_de_Phawngpui_Blue_Mountain Omeka Petroglifos_de_jinkiori Overlea_(Maryland) PalmSource Política_de_Chad Pomacentrus_fuscidorsalis Parque_Nicolas_Salmeron Pelteobagrus_intermedius Olmillos_de_Muno Partido_Único_Nacional_de_los_Trabajadores Patricia_Conde_Galindo Nino_de_la_Capea Pistachero Mystus_leucophasis Ns2 Picoguadana_piquipardo Pelophryne_misera Podemos_Hacernos_Dano Nigidius_krausei Objetos_creados_por_el_hombre_que_mas_se_han_alejado_de_la_Tierra Operación_Tigerfish Plazia Nirvana Oblast_de_Ruse Pericardio Polypodium_aureum Pergine_Valdarno Piedraescrita PCUS Notocactus_macracanthus Otomí-Mangue Phobosuchus Muñoz_Azpiri Plataformas Oligosarcus_bolivianus Post_Grunge Piper_PA-31_Navajo Pocos Pelagosa No_Cliché Pargny_la_Dhuys Oreophryne_brachypus Organizacion_politico_administrativa_de_Las_Palmas_de_Gran_Canaria Oveja_Telch Oscilador_Seiler

html map