Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Ministro_de_Hacienda_de_España Gustav_Kirchoff Hordeum_polystichon Mundial_de_balonmano_de_Túnez Arboretum_de_villardebelle Andrés_Godoy Honesty_(Wilfred) Ano_1198 Humberto_Santillán_Arista Antigénos Ano_893 Idioma_fur Grupo_Bilderburg Hermandad_de_la_trinidad Hidátodo Gromejon Hondainville Anglofilia Mortadelo_y_Filemon_-_El_S.O.E. Azay-sur-thouet Monachoda_granosa I._van_Houten-Groeneveld Habere-Poche Heathcote H7N9 Guerra_franco-espanola_(1635-1659) Antonio_Ruiz_Soler Aporetica_gemella Historicidad_del_Libro_de_Mormón Miniaturismo Annay Haeju Monarquía_Hispánica Auldarico_hernandez_geronimo Habranthus_pallidus Anna_Birules Hernando_de_Arenas Ib3_Televisio Monumento_a_la_raza Antonio_Pacenza Moisey_Elevich_Kirpicznikov Andalucía_Baja Montaña_Rusa_(álbum) Monachoda_crassimargo Argyrosomus_regius Harry_D_Thiers Monasterio_de_Saint_Paul_de_Mausole Momotaro_dios_de_las_olas Archipiélago_Izu Misa_por_el_pueblo Asprella_nardiformis Ano_1021 Hexonix Avenida_Sutter_(línea_Canarsie) Armas_de_asedio

html map