Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Hectarea_global Hendersonville_(Carolina_del_Norte) Mother_Simpson Moulines Asceep Arrentès-de-Corcieux III_Batallón_de_Fortaleza_de_la_Fuerza_Aérea Aphanocarpus_steyermarkii_f._elongatus Automoviles_de_ecuador Aretusa_(náyade) Grupo_de_Actuacion_Teatral_de_Occidente_G_A_T_O Hidrovía_Parana-Tietê Harttia_merevari Miss_Venezuela_Universo Hello,_Dolly!_(película) Historicismos Mokuleia Arteria_profunda_femoris Hermógenes_Irisarri Arne_Tiselius Ann_Christy_(cantante) Héroes_de_Fukushima Muerte_celular_programada Mundos_narrativos As_(mitología) Azoe Monomma_uniforme Applet_Java He_Could_Be_the_One:_Part_1 Gyorgy_Sarosi Ano_1490 Horcrux Hispanogodo Andy_Keogh Historica_Ciudad_Mezquita_de_Bagerhat Montanas_de_Zangezur Gymnoscopelus Arquidiócesis_de_Mobile Animal_de_Ediacara Mirni_(Yeisk,_Krasnodar) Hilda_Bautista Ano_1179 Gunther_von_Kluge Hódmezővasárhely Humboltia_malachantha Hijos_de_la_sagrada_familia Armstrong_Whitworth_F_K_10 Hibakusha Modoc_(Carolina_del_Sur) Ayoze_Diaz Ministerio_de_Administraciones_Publicas_de_España Hydnocarpus_hainanensis Hemicrambe Azkabán Hyacinthus_nutans

html map