Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Guajacum_microphyllum Hoki_(nengo) Mouchy-le-Chatel Monte_Grande_(provincia_de_Buenos_Aires) Groveton_(Virginia) HD_84748 Hipica_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Melbourne_1956 Milton_Héctor_Trinidad_González Mineros_de_Guayana_Fútbol_Club Hydrocyphon_laosensis Hugo_Cirilo_Mémoli Avena_sylvatica Axiomas_de_Kolmogórov Atidografía Ano_936 Grupos_de_Ejército_F Helena_(Montana) Ayuntamiento_de_Ágreda Avión Habenaria_ciliaris_var_holopetala Hagenia Hercules_"B" Mono_barbudo Athanasios_Diakos Motorola_RAZR_V3 Haza_(Castilla_Leon) Ictiologo Mordellistena_funerea Morphosphaera_sumatrana Momento_estático Mitchell_Butler Moutya Helem Ministerio_de_Asuntos_Exteriores_de_España_(desambiguación) Monasterio_de_Santa_María_(Melón) Heliswiss_Ibérica Montanas_de_Santa_Monica Harold_Williams Mr._2 Atractogyne Annalen_des_Wiener_Museums_der_Naturgeschichte Hot_(cancion_de_Inna) Antíoco_de_Mesenia Homaloptera_sexmaculata Guerra_de_las_Naranjas Grupo_de_Estudios_Estrategicos Horacio_Adolfo_Salgan Hermán_Gaviria Mindaugas_Kuzminskas Habla_riberena Honzen-ryōri Montepulciano_d'Abruzzo_Colline_Teramane Hombre-pez Hermano_lider_y_guia_de_la_Revolucion Arthur_Devis_(1712-1787)

html map