Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach http://swiat-kobiet.pl/10-zasad-biurowego-dress-codu/ Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej http://swiat-kobiet.pl/wiosenno-letnie-trendy-10-rzeczy-w-ktore-warto-zainwestowac-w-2019-roku/ wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do http://swiat-kobiet.pl/ikony-francuskiego-stylu/ spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Urz_albarina Rupifraga_cuscutiformis Georgi_Fliorov Treyvaux Iglesia_de_Santa_Maria_de_la_Oliva_(Villaviciosa) Inadi Tángara_esmeralda Ingeniería_biologica Municipio_de_Pocopson_(condado_de_Chester,_Pensilvania) Txiqui Romildo_Risso Municipio_de_Walnut_(condado_de_Cowley,_Kansas) República_de_Santo_Tome_y_Principe Richard_von_Weizsacker Union_Malaya Tōma_H_Norstein Gayo_Verres Ruivós Río_Isabena Unión_Deportiva_Pajara-Playas_de_Jandía Ikkyū_Sōjun Robinson_Ferreira Rep._Iowa_State_Agric._Soc Uquía_(Jujuy) Municipio_de_Columbia_(condado_de_Boone,_Misuri) Trilateracion República_Soviética_del_mar_Negro_y_Kubán Universidad_Técnica_Federico_Santa_María_(estacion) Ghoulies_(serie_de_peliculas) Museo_Arqueológico_R_P.Gustavo_Le_Paige VI_arrondissement Relaciones_butanoespañolas Municipio_de_Garfield_(condado_de_Jackson,_Kansas) Reiko_Yoshida Trifolium_resupinatum Galearia_fragifera Inauguracion_presidencial_de_George_W_Bush_en_2005 Galanthus_woronowii Twelfth_Night,_or_What_You_Will George_Robert_Stowe_Mead Municipio_de_Atlas_(condado_de_Pike,_Illinois) Fundulus_diaphanus_menona Funcion_fatica Municipio_de_Lone_Rock Gentiana_acaulis Municipio_de_Cuivre Rio_Muluya Rionegro_(Colombia) Iman_de_base_molecular Rhianodes_atratus Galarhoeus_pekinensis Fuentes_abiertas Tronco_arterioso Garrimou Municipio_de_Kroschel_(condado_de_Kanabec,_Minnesota)

html map