Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni http://www.platonicus.ten-zlozyc.zgorzelec.pl włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (http://www.tacent.ten-zlozyc.zgorzelec.pl penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z http://www.ten-zlozyc.zgorzelec.pl owocami morza lub z pesto.

José_Ferrándiz_y_Nino Instituto_Santa_María Juegos_Paralimpicos_de_Innsbruck_1984 Javier_Ovalle_Errázuriz Leonor_Alvarez_de_Toledo Kappa_Herculis_A Jardín_Botánico_de_Oldenburgo Jose_María_Lacort_y_Lozano Jabba_el_Hutt Kshatria La_Gloria_(Cabimas) Le_Grais Jaime_Ruiz_de_Castellblanque Józef_Teodor_Konrad_Korzeniowski_de_Nalecz Linea_verde Jose_Maneru Karl_Hoffman Laguna_Pailas Juri_(Street_Fighter) Instituto_de_Energía_Solar_(Universidad_Politecnica_de_Madrid) Komuch Kackar_Dağı Liudmila_Ulítskaya Kearns La_Virgen_y_el_Nino_con_el_pequeño_san_Juan_Bautista Liga_LEB_2000/01 Juan_Garcia_Iranzo Iridio Keeper_of_the_Register Lada_110/VAZ-2110 Journal_of_Modern_Greek_Studies Liga_de_Baloncesto_del_Sureste Lago_Osisko Lex_Immers J._H._Conway Kubán_(Briujovétskaya,_Krasnodar) Juan_Delgado_Lopez Jorge_Cabral Limán_del_Molochna Katnaghbyur_(Aragatsotn) Leyes_de_Ayllon Krilin José_Galindo_Vidiella Inés_Gebhard Jacob_de_Kempenaer Jose_María_Sanchez_Verdú José_Abascal La_Lajita_Oasis_Park Isotropo Leonor_Watling La_Petite_Hutte La_Santa_Faz_de_Lucca José_Martín_Martinikorena La_Pesquera Joaquin_Pérez_Azaústre

html map