Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Atletismo_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Atenas_1896 Hubble_X Anthelephila_siamensis Montepio Grossouvre Montejo_de_Arévalo_(Segovia) Humbertus_Silvae_Candidae Grigori_Grinko Aqrabi Autovía_C-68 Helcogrammoides_chilensis Montañas_Helan Axinomancia Hiperber Haemaria_pauciflora Historia_de_los_rajput Huargo_(Canción_de_hielo_y_fuego) Atrobucca_antonbruun Asparagus_fleckii Arlequín_rasbora Atli_Eilífsson Moon Mita_de_Potosi Apareiodon_machrisi Anastasio_Ortiz_(militar) Humerilabus_longulus Attila_l_borhidi Andres_Héctor_Carvallo_Acosta Atelandra Andre_Vingt-Trois Ibrahim_ibn_Al_Walid Anita_Santivanez Atlautla Modulo_de_elasticidad_longitudinal Idania_Fernández Atolon_alif_alif Avenida_general_sarmiento Astrocaryum_aureum Atomico,_biologico,_quimico I._F._Stone Antifilos Monceau_le_Neuf_et-Faucouzy Homapoderus_ugandensis Hotzenwald Harreberg I_Gobierno_de_José_María_Queipo_de_Llano Aqui_(album) Anevato Hans_Zulliger Historia_territorial_de_Italia Guineoeuops_cyclopensis Miss_Tennessee_USA Hervas_(Caceres) Montagney-Servigney Idioma_nabesna

html map