Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Marojejya Predrag_Nikolić Léalvillers Maloy_Lozanes María_Fernández_Coronel Masters_of_Rock Manuel_del_Pópulo_Vicente_Garcia Mediagua Ravenna_(Nebraska) Quimica_Física Lázaro_Iriarte Luis_Izaga_Aguirre Metasoma Mialet_(Gard) Raiz_n_ésima Mariano_Rius_y_Espina_Montaner María_Elizabeth_Vera Miguel_Quinteros Luz_María_Zetina Línea_ofensiva Granite_Hills_(California) Raza_humana Manuel_tovar_y_chamorro Marco_Valerio_(consul_505_a._C.) Medio_isotonico Gran_Premio_de_Austria_de_1983 Manuel_Maria_de_Llano Micranthes Red_de_Municipios_por_la_Tercera_República Rally_de_Australia_de_1991 Marca_hispánica Provincia_de_Ogooue_Maritime Micropholis_guyanensis Metanol_(combustible) Maria_Ignacia_Rodríguez_de_Velasco_y_Osorio_Barba Mario_Venzago Marica_(mitología_romana) Live_at_the_Grand_Opera_House_Belfast Rascafria_(Madrid) Primera_División_Española Ranforrincoides Mauricio_de_Nassau-Orange Racing_Independiente Quintana_(Alava) Martin_Wagner Luis_Daban_y_Ramírez_de_Arrellano Manifestación_de_miércoles Ragnvald_Ingvarsson Luchador_Pokemon Puerto_de_miami Masseria Línea_130 Lucas_Till Luche-Pringé MiG_33_Super_Fulcrum

html map