Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Sierras_de_azul Ticinosuchus South_of_the_Border Thymelina Tarbes Sobralia_caravata Salzillo Saint_Maurice_d'Ibie The_Beatles_1962_1966 Tortuguitas Torneo_Nacional_B_1987/88 Superintendencia_de_Salud Saisai_Zheng Steve_Smith_(personaje_de_American_Dad) Templo_de_São_Paulo Tenutamon Timonera Said_Belqola Selva_mosaico_costera_de_Maputaland Sculptiferussacia_clausiliaeformis Sombreret_d´aygua Sekaisa Thebit Salmasia_vulgaris Selección_de_fútbol_de_las_Islas_Malvinas The_Mastermind_of_Mirage_Pokemon Trachelium_caeruleum_f_longiflorum Seax-Wica Toros_en_el_Mar Sevastopol_(Wisconsin) The_Best_of_Leonard_Cohen Serrafalcus_billotii Schellanderia_carinthiaca Sergio_Segura_Álvaro Satsuki_Yatoji Toluviejo Terremoto_de_Lima_y_Callao_de_1940 Semana_Santa_en_Huelva Trabakua Sueño_de_la_muerte Segunda_División_de_Espana_1949/50 Tolerancia_a_fallos Saurisquios Serie_442_de_Renfe Sodemo_Moteurs Torquetum Salmoral_(Salamanca) Shidler_(Oklahoma) Torsten_Frings Sibiu_(distrito) Suio-ryu_Iai_Kenpō Sitre São_Brás_dos_Matos Sistemas_fluviales_de_Tailandia Split

html map