Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Mumbo_Jumbo_(Banjo-Kazooie) Asociaciones_Italianas_en_Sudamérica Haut-Sassandra Henri_Delmotte Guerra_(Texas) Arbusto_plateado Motacilla_alba Hot_Springs_(Virginia) Molacillos Hackneyville_(Alabama) Hagåtña Harrier_II Astrantia_epipactis Idiomas_dravídicos Apollo_15 Monologuista_comico Artaud Hemisferectomía Ano_1131 I_División_de_Ejército Hijitus_(serie_de_television) Movistar_Argentina Grupo_de_Ejercitos_Vistula Ateneo_popular Astragalus_arenarius Haucourt_(Sena_Marítimo) Anguilla Henry_Tayali Asioryctes Hermione_insolita H_G_Rickover Asesoria_de_Imagen Molino_Boriles Himno_húngaro Mision_S.O.S._Aventura_y_Amor Mont_Saint_Jean_(Sarthe) Avión_roquero_africano Azcuénaga_(Buenos_Aires) Hierba_de_los_pordioseros Asociacion_de_Baloncesto_de_Bahréin Montague_(California) Huddersfield_Town_FC Azat_Chatenet Arquitectura_arabiga Astromovil ISO_3166-2:AU Antônio_da_Silva I.C.V. Aoc_saint_estephe Grounded_for_life Atilio_Veronelli Aulus_Persius Muay_thai Atsugi_Kanagawa Antas_(desambiguación)

html map