Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Congreso_Internacional_de_Matematicas Ven_conmigo,_ven/Los_marineros_besan_y_se_van Comuna_de_Paris Alconaba_(Soria) Coalición Contraloria_General_de_la_República_(Venezuela) Acido_peracético Valizas Coastal_Union Charosset Vulcanismo_del_campo_de_calatrava Columbano Z-Ro Virgin_Brawn_GP Veen_Water Colonia_de_hormigas Contributions_du_Jardin_Botanique_de_Rio_de_Janeiro Adriano_en_Siria_(Majo) Vina_blanca Yamasa Vizcondado_de_La_Cervanta Chupa-chups Velilla_de_Jiloca_(Zaragoza) Civilización_india Ciro_Redondo Westfield_Great_Northern Clásico_Alianza_U Akysis_scorteus Coeficiente_másico_de_extincion Consejo_Económico_y_Social_de_la_Región_de_Murcia Wilko_Johnson Clonazepam Valley_Falls_(Rhode_Island) Viuela_de_arco Abricoquero Coilochilus Visogodo Common_Public_License College_de_'Pataphysique Conifera Aeropuerto_de_Whale_Cove Vardasco Cocotero_Paraguayo Combronde Vostochni_(Dinskaya,_Krasnodar) Comandos_Armados_de_Chihuahua Cinturón_de_Clarke Voltámetro Zosterops_mouroniensis Colonia_agrícola_militar Acrilico Aeropuerto_Internacional_de_Xi'an_Xianyang Agua_entubada Aeropuerto_General_José_María_Yañez Xavier_Navarro_de_Torres

html map