Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Parque_Nacional_del_Pico_da_Neblina Pombares Palmacia Parroquia_de_Lesende Nogal_comun My_Qi-Meritus_Mahara Mâle Pier_Ferdinando_Casini Paseo_Maritimo_Ciudad_de_Melilla Parada_Alastuey Opuntieae Pedro_Fernandez_de_Castro_"el_de_la_Guerra" Perl/TK Night_of_the_Demons_(película_de_2010) Partido_Colombia_Democratica Ntt Notoacmea_scopulina P_F.P. Pantaleon_(martir) Orange_S.A. Paphiopedilum_fairrieanum_var._bohlmannianum Pavel_Anósov Orbignya_racemosa Partido_Obrero_Comunista_(Brasil) Patricio_Perez_Díaz Paro_Wars Pedro_de_Alcantara_Tellez_Girón_y_Beaufort_(1810-1844)_Decimocuarto_Duque_del_Infantado. Pablo_Olmedo NGC_480 Nuno_Herlander_Simoes_do_Espirito_Santo Plectorhinchus_nigrus Pateando_Craneos Notioscopus Oton_IV OOMPH! Ouzouer_sur_Loire PSME3 Okolona_(Misisipi) OMXS_30 Negros_(Puerto_Rico) Planificador Pat_Califia Piedrahíta_(Cantabria) Pasisajes_con_figuras Pimelodella_gracilis Oxydactyla_stenodactyla Playa_de_Torrenueva_(La_Linea_de_la_Concepcion) Namie_Amuro Población_naval_de_San_Carlos Ottomar_Rodolphe_Vlad_Drácula PGC_1889 Pacajes_(provincia) Neobisium_primitivum_primitivum Pimephales_promelas Nea_Smirni

html map