Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Rene_Angelil Municipio_de_Shrewsbury Río_Mandyani Ricardo_Albisbeascoechea_Pertica Munición_de_artilleria Ruben_Epitie Restauracion_Nacional_Polaca Municipio_de_Washington_(condado_de_Lafayette,_Misuri) Una_Norma_Española SH-60_Seahawk Friedrich_Boedeker Rennert_(desambiguacion) Tsagantegia Gitano_Rodriguez Universidad_de_la_Prefectura_de_Osaka Roble_morado U_D_I. Universidad_de_California_Davis_Departamento_de_Viticultura_y_Enologia Municipio_de_Daugherty_(condado_de_Beaver,_Pensilvania) Gasteracantha_nordviei Táriq_ibn_Ziyad SESBE Gautama_Aksapada Uru_eu_wau_wau Una_Semana_En_El_Motor_De_un_Autobús Galería_de_Arte_Nacional_de_Venezuela Glossophaga_leachii Universidad_Politécnica_Televisión Municipio_de_Poplar_Grove_(condado_de_Roseau,_Minnesota) Inmigracion_italiana_en_Mexico Fresnedilla_(Ávila) Municipio_de_Whiteville_(condado_de_Columbus,_Carolina_del_Norte) Ginés_Pérez_de_la_Parra Uroobovella_fistulata Río_Ugra Gahanna_(Ohio) UE_(desambiguación) Rene_Portocarrero Upeneus_japonicus Gimme!_Gimme!_Gimme!_(A_Man_After_Midnight) Reino_taifa_de_Huelva Municipio_de_Emerald_(condado_de_Faribault,_Minnesota) Globo_de_Oro_a_la_nueva_estrella_del_ano_-_Actor Tulipa_campsopetala Fuerza_Aerea_de_Australia Remonta_pendientes Frente_Popular_de_Liberación_de_Saguia_el_Hamra_y_Rio_de_Oro Ingeborg_Mello_Preiss Unterdiessen Tripedisono U_2511 Gobernación_de_Vicente_Yañez_Pinzón Trevignin Municipio_de_Symmes Restrepia_antennifera_ssp._erythroxantha

html map