Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Provincia_de_Castellón Gran_Belo_Horizonte Lázar_Berman Primera_division_venezolana_2004_05 Manuel_Fernandez_Moreno Marianao_(La_Habana) Rafael_Cabrera Puente_charles_de_gaulle Region_de_Hovedstaden Prva_liga_Srbija Los_templarios Línea_de_abonado_digital_asimétrica Marquette_(Kansas) Mercado_Modelo Goya_grabador Los_compañeros_del_crepúsculo Luis_Planas M110 Luis_Pujols Provincia_de_Chile Lumiere_(hermanos) Manuel_Feliu_de_Lemus Gregorio_Conrado_Alvarez_Armellino Mapa_citogenetico Ramiro_Perez_de_Guzmán Magazine_60 Goodnight_(Misuri) Loures-Barousse Los_sirvientes_de_Bit-Yakin Premio_al_mejor_Baloncestista_Masculino_del_Año_de_la_Sun_Belt_Conference Michael_Freedman Radić Primum_panem,_deinde_philosophari Luciano_Duran Miguel_de_la_Sierra Marcos_Arturo_Beltrán-Leyva Merced_(estacion) R_Fern Línea_Tarragona_-_Salou_-_L'Aldea_Amposta_-_Tortosa/Ulldecona Rajnandgaon Gral._Juan_Dominguez_Cota Premio_Nobel Matarique Masacre_de_la_carretera_Malaga_Almería Magnificat Mbocayaty_del_Guaira Michael_Johns Provincia_de_Tumaco Loco_(Marvel_Comics) Los_jovenes_viejos Mensa_(constelacion) Malouda Provincia_de_aymaraes Microtus_bavaricus Random_records

html map